Vai OpenAI tiešām ir 100 miljardus dolāru vērts?

OpenAI logo

Vakardienas rakstā “ChatGPT sasniedz 200 miljonus lietotāju nedēļā“, kur rakstīju, ka “OpenAI vērtība ir 100 miljardi dolāru”, radās vēlme to pārbaudīt, ko tad eksperti saraka. Dažiem, iespējams, iedomājaties luksusa jahtas, privātas salas vai pat personīgo koloniju uz Marsa. Bet nē, šoreiz nav runa par ekstravagantu iepirkšanos; runa ir par OpenAI, prātiem aiz ChatGPT – tērzēšanas robota, kas ir tik pārliecinošs, ka pat tava vecmāmiņa varētu domāt, ka runā ar tevi.

Tātad, vai OpenAI tiešām ir vērts šos pārsteidzošos 100 miljardus dolāru? Vai arī šī vērtība ir tikai vēl viens mākslīgā intelekta pārvērtēšanas gadījums? Viņi ir līderi ģeneratīvā AI jomā, un potenciāls ir milzīgs, taču, kad ieskaties viņu finansēs un sīvā konkurencē, lietas sāk izskatīties mazliet neskaidras.

Īsa atbilde: Nē, lai gan tā nav vienprātīga, bet nospiedošais vaiākums sakā “nē”. Tālāk un plāšak kā tad līdz šādam secinājumam nonākts.

Kāpēc investori liek lielas likmes?

Investori, piemēram, Thrive Capital un Microsoft, iegulda naudu OpenAI it kā tas būtu nākamais lielais sasniegums. Thrive ir gatavi ieguldīt miljardu dolāru, un Microsoft, kuriem jau pieder 49% daļa, varētu pievienot vēl vairāk. Tā nav nekāda sīknauda – viņi ir redzējuši pietiekami daudz, lai zinātu, kur likt lielās likmes. Biežāk jā, nekā nē.

Microsoft nav nekādi iesācēji, 2023. gadā viņi ieguldīja 10 miljardus dolāru OpenAI un tagad apsver iespēju dubultot likmes. Taču OpenAI finanšu direktore Sāra Fraja (lai piedod , nav ne jausmas kā izrunā un rakstā īsrisko Sarah Friar) joprojām meklē papildu līdzekļus, jo, būsim reāli, AI uzturēšana nav lēta – serveru rēķini varētu nobiedēt pat miljonārus.

ChatGPT fenomens

OpenAI lidojums uz 100 miljardu dolāru novērtējumu tiek sildīts ar ChatGPT – AI superzvaigzni, kas nav tikai vēl viens čats, bet gan tērzēšanas robotu Rainis. Investori steidzas iegūt savu daļu. Bet neaizmirsīsim, ka, lai gan OpenAI ir bezpeļņas daļa, īstā nauda plūst uz OpenAI LLC, kur notiek peļņas izlietošana.

Rentabilitāte un konkurence

Tagad, nomierināsimies. OpenAI finanšu situācija ir jaukta. Jā, viņi iekasē miljardus, bet tajā pašā laikā plāno 2024. gadā zaudēt 5 miljardus dolāru. Kritiķi, piemēram, tehnoloģiju žurnālists Eds Zitrons, apgalvo, ka viņu ceļš uz rentabilitāti izskatās nestabils kā pilns vēders pēc plūmju saēšanās. Lai turpinātu, viņiem, iespējams, būs nepieciešams piesaistīt vairāk naudas nekā jebkuram startupam vēsturē.

Un konkurence? Tā ir sīva. Google, Amazon un Meta visi ir AI spēlē, un viņi negrasās spēlēt jokus. OpenAI ir jāinovē un jāatīstās, lai turētos līdera pozīcījās.

OpenAI un uzpūstā vērtība?

OpenAI ir vairāki ienākumu avoti – ChatGPT Plus abonementi, licenču maksas no uzņēmumiem un ienesīga sadarbība ar Microsoft. Bet īstais jautājums ir: vai ar to pietiek, lai attaisnotu 100 miljardu dolāru vērtību, īpaši, ja konkurence elpo pakausī un ekspluatācijas izmaksas ir milzīgas?

Vai OpenAI vērtība ir mākslīgā intelekta milzīgā potenciāla pazīme, vai arī skatāmies uz vēl vienu pārvērtētu ziepju burbuli? AI nozare pašlaik ir karstāka nekā jebkad agrāk – varbūt pat pārāk karsta. Uzņēmumi sacenšas, lai pārspētu cits citu, un vērtības strauji pieaug. Investori cer uz AI transformējošo spēku, bet skeptiķi brīdina, ka tirgus varētu pārvērtēt, cik ātri AI var sākt pelnīt šos miljardus.

Un atceramies, ka 2023. gads bija izpētes gads uzņēmumiem ar AI tehnoloģijām, bet 2024. prakstiskās ieviešanas. Man ir bijusi tā laime būt blakus abos procesos un to vēl joprojām vadīt un konsultēt. ne viss ir gludi un skaisti, bet tie kuri sākuši ātrāk, ātrāk ir kļūdījušies un jau strādā pie 3. vai 4. varianta. Ceru kādu dienu uzrakstīt plašāk par šo, kad/ja drīkstēs.

Tātad, vai OpenAI ir vērts 100 miljardus dolāru?

Paldies, ka latviešu valodā ir tāds labs teiciens kā “nē nu jā”

OpenAI vērtība 100 miljardu dolāru apmērā ir kā vasaras lielais grāvējs – liels, košs un neiespējams ignorēt. Taču, vai tas būs lielā veiksm vai neveiksme, būs atkarīgs no daudziem faktoriem. Ja viņi spēs turpināt inovācijas, paplašināt ienākumus un palikt priekšā konkurentiem, viņi, iespējams, pierādīs, ka ir vērti šādam uzpūstam novērtējumam. Bet, ja nē, nu, mēs visi esam redzējuši, kas notiek, kad burbuļi plīst.

Nākamie gadi būs izšķiroši, lai redzētu, vai OpenAI vērtība ir nākotnes zīme vai tikai vēl viens brīdinājuma stāsts tehnoloģiju vēsturē. Kamēr citi domā, ir vērts izmantot to, kas mums ir.

Varbūt uzraksti komentāros, atbildi man sociālajos tīklos ko domā par šo 100 miljardu novērtējumu!

One Reply to “Vai OpenAI tiešām ir 100 miljardus dolāru vērts?”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *