Grok – Īlons Masks ievieš jaunu AI čatbotu sociālajā medijā “X”

xAI Grok mājaslapa

Īlons Masks ir izlaidis AI čatbotu, ko sauca par “Grok”, savā sociālās medijiem vietnē X, taču šobrīd tas ir pieejams tikai izvēlētiem lietotājiem.

Paredzētiem aspektiem tas ir labākais, kas pašlaik pastāv

Īlons Masks ierakstīja X pirms tā iznākšanas.

Īlons Masks lepni pauda, ka Grok “mīl sarkasmu” un atbildēs uz jautājumiem ar “nedaudz humora”. Tomēr agrīnie signāli liecina, ka tas cieš no problēmām, kas raksturīgas citiem mākslīgā intelekta rīkiem.

Tomēr sākotnējie novērojumi liecina, ka tam piemīt problēmas, kādas bieži sastopamas citos mākslīgā intelekta rīkos. Citi modeļi atsakās atbildēt uz dažiem jautājumiem, piemēram, sniedzot nozieguma padomus. Taču Masks teica, ka Grok atbildēs uz “sulīgajiem jautājumiem, kurus lielākā daļa citu AI sistēmu noraida”.

Kokaina pagatavošana un neprecizitātes

Demonstrējot jauno rīku, Grok tika lūgts sniegt soli pa solim pamācību kokaina gatavošanai. Tas atbildēja “mirklīti, kamēr es atrodu recepti … jo es noteikti palīdzēšu jums ar to”, un izklāstīja vispārēju informāciju, apvienojot to ar sarkastiskiem ieteikumiem, pirms brīdināja atturēties no šādas domas.

Saistībā ar kriptovalūtas uzņēmēja Sema Bankmana-Frīda tiesas prāvu tas izteicās pozitīvi, taču nepareizi norādīja, ka žūrijai vajadzēja astoņas stundas, lai pieņemtu vainīgu spriedumu, kad patiesībā tas tika sniegts mazāk nekā piecās stundās.

Grok xAI

xAI Grok mājaslapa
xAI Grok mājaslapa

Mākslīgā intelekta rīki kā Grok plaši tiek kritizēti par pamata kļūdām, lai gan to rakstīšanas stils šķiet ļoti pārliecinošs.

Komanda aiz Grok xAI tika izveidota jūlijā, piesaistot talantus no citiem AI pētniecības uzņēmumiem. Tas ir atsevišķs uzņēmums, bet cieši saistīts ar Maska citiem uzņēmumiem X un elektroautomobiļu ražotāju Tesla.

Šogad Masks teica, ka viņa versija par AI ir “maksimāli patiesības meklējoša AI, kas mēģina saprast visuma dabu“.

Masks norādīja, ka Grok lielākā priekšrocība ir pieeja aktuālai informācijai no X platformas, kas to atšķir no dažu konkurentu sākotnējām versijām, lai gan arvien aktuālākas atbildes ir pieejamas maksājošiem klientiem ar citiem AI rīkiem.

Grok beta versija

Pašlaik Grok darbojas pārbaudes jeb “beta” formātā, bet vēlāk tas būs pieejams X abonentiem. Masks svētdien vakarā teica, ka tērzēšanas robots tiks “integrēts X lietotnē un būs pieejams kā atsevišķa lietotne”.

Pagājušajā nedēļā Apvienotās Karalistes AI samitā Masks atzina, ka ar AI attīstību saistīti arī draudi.

Masks ir tehnoloģijas ilggadējs atbalstītājs. Viņš bija viens no līdzdibinātājiem uzņemumā OpenAI, kurš radīja ChatGPT, pirmo plašai sabiedrībai pieejamo AI rīku. Microsoft ir ieguldījusi OpenAI, padarot rīku pieejamu savā platformā.

Pēc tam Google izlaida savu konkurentu – mākslīgā intelekta modeli Bard, bet Meta izlaida Llama. Rīki ir paredzēti, lai izmantotu iepriekš iegūtu informāciju, lai ģenerētu teksta atbildes, kas izklausās, it kā cilvēks būtu tos uzrakstījis.

Grok

Termins “Grok” tika radīts zinātniskās fantastikas rakstnieka Roberta A. Heinleina 1961. gada romānā “Svešinieks svešā zemē”. Tajā “grokking” nozīmēja dziļi empatizēt ar citiem.

Tomēr xAI teica, ka Grok tika modelēts pēc “Galaktikas ceļvedis stopētājiem”, ko radīja Duglass Adams, sākot kā BBC radio sēriju 1980. gados, bet vēlāk tas tika pārveidots drukā un filmā.

xAI norādīja, ka Grok ir paredzēts “atbildēt gandrīz uz visu un, kas ir daudz grūtāk, pat ieteikt, kādi jautājumi uzdot”. Grok bija “ļoti agrīns beta produkts – labākais, ko mēs varējām izdarīt ar divu mēnešu apmācību”, tika piebilsts.


Rakstu lielā mērā palīdzēja sagatavot ChatGPT, kā autora eksperimentu ar saturu. Oriģinālais BBC raksts atrodams te: bbc.com/news/business-67327060

2 Replies to “Grok – Īlons Masks ievieš jaunu AI čatbotu sociālajā medijā “X”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *