Traucējumi Latvijas Nacionālās bibliotēkas datu centrā

Šī gada 1. jūlijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) datu centrā tika konstatēti nopietni darbības traucējumi. Tie būtiski ietekmēja gan bibliotēkas, gan tās datu centra klientu informācijas sistēmu darbību. Traucējumus izraisīja līdz šim izmantotais datu glabāšanas tehnoloģiskais risinājums, kas nespēja tikt galā ar pēkšņi pieaugošajām skaitļošanas, tīkla un glabāšanas jaudas prasībām.

Pēc sākotnējās izmeklēšanas saziņā ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju “Cert.lv” tika apstiprināts, ka traucējumi nav saistīti ar kiberuzbrukumu.

Problēmu risinājumi un iesaistītās puses

LNB ir identificējusi problēmu un nepieciešamos pasākumus tās novēršanai. Tika piesaistīti pieredzējuši nozares eksperti no SIA DATI Group un SIA Lailio Solutions, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu datu centra darbību un nodrošinātu informācijas sistēmu pieejamību. LNB uzsver savu atbildību pret klientiem un nekavējoties uzsāka individuālu komunikāciju ar ikvienu datu centra lietotāju.

Pakāpeniska sistēmu atjaunošana

Informācijas sistēmu pakāpeniska atjaunošana noris bez pārtraukumiem. Ņemot vērā darbu sarežģītību un apjomu, paredzams, ka sistēmu darbība tiks pilnībā atjaunota līdz nākamās nedēļas sākumam. Neskatoties uz datu centra traucējumiem, lielākā daļa bibliotēkas pakalpojumu, tostarp LNB, turpina darboties, piedāvājot pakalpojumus klātienē.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas datu centrs

LNB datu centrs pilda svarīgas funkcijas, kas noteiktas Latvijas Nacionālās bibliotēkas likumā. Tas uztur un attīsta datu centra infrastruktūru, piedāvājot skaitļošanas, datu apstrādes, datu glabāšanas un informācijas sistēmu izmitināšanas pakalpojumus kultūras un valsts pārvaldes institūcijām.

Latvijas Nacionālā bibliotēka apņēmusies nodrošināt, lai šādi traucējumi neturpinātos un turpinātu piedāvāt augstas kvalitātes pakalpojumus saviem klientiem un informācijas sistēmu lietotājiem.

One Reply to “Traucējumi Latvijas Nacionālās bibliotēkas datu centrā”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *