Google Play spiests atvērt durvis konkurējošiem lietotņu veikaliem

Stilizēts Android logo

Google, nu tas tur Play veikala saimnieks, tikko saņēma ASV tiesas rīkojumu, kurš būtībā saka: “Hei, tev jāļauj citiem lietotņu veikaliem arī pie tevis piedāvāt savas mantiņas!” Jā, pavērsiens, kas, visticamāk, liek Epic Games svinēt virtuālu uzvaras deju, jo ASV federālais tiesnesis nolēma, ka Google ir jāļauj trešo pušu lietotņu veikaliem darboties Android platformā. Un Google vairs nevar piespiest izstrādātājus izmantot savu (dārgo) norēķinu sistēmu.

Epic Games tiesas prāva, kas bija kā vēl viena kaujas aina no Fortnite (es spēles nespēlēju, bet pieņemu, ka tā ir kaujas spēle), beidzot ir devusi rezultātus – vismaz izstrādātājiem. Tiesneša Džeimsa Donato lēmums nozīmē, ka Google ir jāļauj konkurējošiem lietotņu veikaliem piekļūt Android ekosistēmai vismaz trīs gadus. Jā, tas nozīmē, ka izstrādātāji tagad var izmantot alternatīvas norēķinu metodes un veidot savus lietotņu tirgus, nepārskaitot īres naudu Google Play veikalam.

  • Trešo pušu lietotņu veikali atļauti: Lēmums piespiež Google atvērt Android ekosistēmu konkurējošiem lietotņu veikaliem, apmēram kā atļaujot kafijas bodītēm parādīties blakus Starbucks.
  • Elastība norēķinu sistēmās: Vairs nav jāizmanto tikai Google norēķini – izstrādātāji var ieviest savas maksājumu sistēmas, potenciāli ietaupot uz lielajām transakciju maksām.
  • Lielāka autonomija izstrādātājiem: Izstrādātājiem būs lielāka kontrole pār to, kā viņu lietotnes sasniedz lietotājus, un tas nozīmē, ka viņi varēs paturēt vairāk no nopelnītās naudas.

Izstrādātājiem tas ir vairāk nekā uzvara – tā ir kā jauna spēka aktivizēšana. Tagad viņi var izplatīt savas lietotnes dažādos veikalos, izmantot elastīgas maksājumu metodes un potenciāli samazināt izmaksas. Un lietotājiem tas nozīmē vairāk izvēles, iespējams, labākas cenas un lietotņu veikalus, kas patiesi rūpējas par viņu vajadzībām. Līdzīgi kā iepirkties vietējā tirdziņā, nevis tikai lielveikalā.

Tas var nozīmēt, ka drīz mēs redzēsim jaunus un nišas lietotņu veikalus, kas piedāvā unikālas lietotnes vai cenu modeļus, kurus Google veikals nemaz neaiztiek. Iedomājieties pasauli, kurā jūs varat izvēlēties lietotņu veikalu tāpat kā izvēlaties straumēšanas pakalpojumu: izvēlieties to, kuram ir tieši tās lietotnes, kuras jūs vēlaties.

Un ko Google?

  • Alphabet akcijas kritums par 2%: Pēc lēmuma izziņošanas Alphabet akciju vērtība saruka par vairāk nekā 2%, jo investori nervozi domāja, kas notiks, kad Google Play Store monopols saskarsies ar konkurenci.
  • Google apelācijas stratēģija: Nav nekāds pārsteigums, ka Google šo neplāno atstāt bez cīņas. Viņi plāno iesniegt apelāciju, cerot saglabāt kontroli pār savu norēķinu sistēmu un ekosistēmu. Jo, kad tava lietotņu veikala ienākumi mērāmi miljardos, tu to tā vienkārši neatdod bez episkas cīņas.

Šis tiesas lēmums ir daļa no plašākas cīņas pret tā saucamo lielo tehnoloģiju dominanci. Epic Games tiesas prāva pret Google – un arī Apple, starp citu – izceļ pieaugošu tendenci, kurā regulatori un likumdevēji vaicā: “Vai tas ir taisnīgi?” Jautājums ir par to, vai Google (un kompānija) nav pārāk cieši pieķērušies tavai maksājuma kartei, kurā visi maksājumi ir par labu Google.

Runa nav tikai par Fortnite, bet arī par to, cik daudz kontroles tehnoloģiju gigantiem vajadzētu noteikt platformu kontroles noteikumus, no kurām ikdienā atkarīgi miljoniem cilvēku. Šī tiesas lieta var noteikt precedentu nākotnes lēmumiem par to, kā darbojas lietotņu veikali, un padarīt šo par lielu pagrieziena punktu mobilā satura izplatīšanā.

Stilizēts Android logo
Stilizēts Android logo

Pašlaik bumba ir Google laukuma pusē (vai varbūt Epic Games). Kamēr Google strādā pie apelācijas, izstrādātāji un lietotāji gaida, lai redzētu, kā šis lēmums mainīs viņu digitālās dzīves. Vai tas novedīs pie atvērtāka un konkurētspējīgāka lietotņu tirgus? Vai arī Google spēs saglabāt savu ietekmi Android lietotņu izplatīšanas telpā?

2 Replies to “Google Play spiests atvērt durvis konkurējošiem lietotņu veikaliem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *