WordPress: WP Engine cīņa ar Automattic

Stilizēts ūdenskrāsu WordPress logo.

Ja tu izmanto WordPress, iespējams, nekad neesi aizdomājies par to, kas notiek starp lielajiem spēlētājiem, kas uztur šo platformu. Taču šobrīd WP Engine un Automattic ir iesaistījušies juridiskā konfliktā, kas varētu izmainīt WordPress vidi. Ir vērts pievērst uzmanību, īpaši, ja vēlies izvairīties no negaidītām maksām vai ierobežotas piekļuves svarīgiem resursiem, kas varētu ietekmēt tavas vietnes darbību.

Nav noslēpums, ka esmu WordPress izstrādātājs un uzturētājs Latvijā, bet šobrīd es atbalstu WP Engine. Personīgais viedoklis tiks publicēts vēlāk, bet esmu savu nostāju un viedokli par WordPress kopienu ārpus Latvijas jau sen noformulējis – un tā nav par labu WordPress starptautiskai kopienai, pat ja izmantoju tās radīto un uzturēto risinājumu.


Kas patiesībā kontrolē WordPress?

WordPress.org vienkārši pieder personīgi man.
Mets Malenvegs (Matt Mullenweg), WordPress līdzibinātājs/izstrādātājs

Nesenā intervijā ar The Verge, WordPress līdzdibinātājs Mets Malenvegs (Matt Mullenweg) izteicās pavisam tieši: “WordPress.org vienkārši pieder personīgi man .” Šī frāze skaidri parāda viņa ietekmi uz WordPress projektu, Automattic un arī WordPress Foundation, kas pārvalda platformas preču zīmi. Šis rada jautājumus par robežām starp atvērtā koda WordPress.org, bezpeļņas fondu WordPress Foundation un Automattic – trim būtiskām organizācijām, kuras Malenvegs faktiski pārvalda.

Juridiskā cīņa starp WP Engine un Automattic vēl vairāk izceļ šīs neskaidrības. Šis nav pirmās un izskatās, ka nebūs arī pēdējās. Lai gan Malenvegs apgalvo, ka viņa kontrole ir nepieciešama ilgtermiņa WordPress veselības nodrošināšanai, WP Engine uzskata, ka Automattic izmanto savas pilnvaras, lai izspiestu konkurentus.

Konflikts

Malenvegs ir vairākkārt apsūdzējis WP Engine par to, ka uzņēmums izmanto WordPress preču zīmes komerciālos nolūkos, vienlaikus sniedzot nepietiekamus ieguldījumus WordPress ekosistēmā. Viņš pat apgalvoja, ka WP Engine ir “uzlauzis” Automattic piederošo WooCommerce spraudni, lai iegūtu Automattic domātos ienākumus. WP Engine šīs apsūdzības noliedz, taču konflikts padziļinās.

Lai uzsvērtu savu nostāju, Malenvegs bloķēja WP Engine piekļuvi WordPress.org serveriem, atstājot WP Engine klientus bez iespējas atjaunināt dizainus un spraudņus. Viņš pat nosauca WP Engine darbības par “izkropļotu atdarinājumu” no tā, kas WordPress patiesībā pārstāv.

Malenvegs ir uzsācis plašu publisku kampaņu pret WP Engine, ieskaitot publisku aicinājumu boikotēt šo pakalpojumu. Viņš ir tieši paziņojis, ka viņa mērķis ir panākt, lai WP Engine sniegtu lielāku ieguldījumu WordPress kopienā, vai arī pārtrauktu izmantot platformas vārdu komerciālos nolūkos. Piemēram, Automattic piedāvāja septiņu gadu līgumu, kas prasītu WP Engine maksāt 8% no viņu ieņēmumiem, taču šis piedāvājums tika atsaukts pēc WP Engine atteikšanās.

Malenvegs ir atkārtoti uzsvēris, ka WordPress.org un tā pakalpojumi būs pieejami visiem hostinga uzņēmumiem, izņemot WP Engine. Tātad, nevis kopiena nosaka WordPress attīstību un nākotni, bet viens cilvēks. Lai gan oficiāli nav prasības dot ieguldījumu atvērtā koda projektā, Malenvegs uzskata, ka uzņēmumi, kas pelna no WordPress, tomēr ir morāli atbildīgi dot kaut ko pretī. “Tas ir labāk WordPress ilgtermiņa veselībai,” viņš saka.

Savukārt WP Engine apgalvo, ka šis konflikts atspoguļo Automattic mēģinājumus gūt komerciālu labumu no preču zīmēm un izspiest konkurentus, vienlaikus saglabājot dominējošo lomu WordPress ekosistēmā. WP Engine pat norāda uz Malenvega konfliktu starp viņa dažādajām lomām Automattic, WordPress Foundation un WordPress.org, apgalvojot, ka tas ir ļaunprātīgas varas izmantošanas gadījums. Un te man jāpiekrīt.

Stilizēts ūdenskrāsu WordPress logo.
Stilizēts ūdenskrāsu WordPress logo.

Kā tas var ietekmēt tevi?

  • Ja esi WP Engine klients tad Tev var rasties problēmas ar spraudņu atjauninājumiem vai jaunu motīvu pieejamību, kamēr šis konflikts turpinās.
  • Ja esi WordPress lietotājs un neuzturi to pats: šis konflikts varētu palielināt WordPress izmaksas nākotnē. Augstākas licences maksas varētu novest pie augstākām hostinga izmaksām. Nav pārliecības, ka Mets turēs vārdu un šis konflikts beigsies tikai ar WP Engine.
  • Ja tu seko WordPress kopienai: WordPress pārvaldības struktūra šobrīd tiek pārskatītas. Tā kā Malenvegs arvien vairāk konsolidē varu, mazie spēlētāji var tikt nostumti malā, kas varētu samazināt inovāciju un konkurenci platformā.

Konflikts starp WP Engine un Automattic ne tikai atklāj juridiskos izaicinājumus, bet arī uzdod būtiskus jautājumus par to, kā WordPress tiek pārvaldīts. Malenvega vārdi “WordPress.org pieder man personīgi” vēl vairāk nostiprina viņa kontroli pār platformu, taču tas arī uzliek ēnu uz WordPress kā atvērtā koda kopienu. Kā tas viss atrisināsies, vēl ir redzams, taču tā sekas varētu izjust visa WordPress ekosistēma.

2 Replies to “WordPress: WP Engine cīņa ar Automattic

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *