Microsoft 365 Copilot iekļauj latviešu valodu

Microsoft Copilot

Tehnoloģiju entuziastus un daudzus ofisa darbiniekus Latvijā noteikti priecēs ziņa, ka Microsoft ir paziņojis par Microsoft 365 Copilot AI asistenta valodas atbalsta paplašināšanu, iekļaujot 12 jaunas valodas, tostarp latviešu valodu, no 2024. gada septembra. Šī paplašināšanās pavērs ceļu lielākam skaitam lietotāju izmantot Copilot progresīvās produktivitātes funkcijas, ļaujot mijiedarboties ar Microsoft 365 lietotnēm, piemēram, Word, Excel, PowerPoint un Outlook, latviešu valodā.

Beidzot dators sāks saprast arī mūsu valodu – bez neveiklām tulkojumu kļūdām! Iespējams. Varbūt.

Microsoft 365 Copilot latviešu valodā

Lēmums iekļaut latviešu valodu Copilot valodu sarakstā ir stratēģisks solis, lai Microsoft AI rīkus padarītu iekļaujošākus un pieejamākus visā pasaulē. Copilot izmanto ģeneratīvos lielos valodas modeļus (LLM + GPT), lai palīdzētu lietotājiem dažādos uzdevumos, sākot no dokumentu izstrādes līdz skaitļu apstrādei, padarot to par daudzpusīgu rīku. Ar latviešu valodas pievienošanu AI asistents būs labāk sagatavots, lai saprastu un reaģētu uz valodas niansēm, nodrošinot personalizētāku un efektīvāku lietotāja pieredzi.

Citas Copilot valodas

Bet latviešu valoda nav vienīgā, kuru Copilot apgūst. Līdzās tai Copilot tiks papildināts ar tādām valodām kā bulgāru, horvātu, igauņu un pat velsiešu valoda. Šī paplašināšanās nozīmē, ka Copilot drīzumā varēs orientēties reģionālajos dialektos un sarunvalodas izteiksmēs šajās valodās, padarot to par īstu poliglotu AI pasaulē. Tiem, kuri kādreiz ir cīnījušies ar tehnoloģijām, lai tās saprastu vietējo slengu, tas ir īsts spēles maiņas punkts.

Arī ChatGPT saprot jau latviski

Latviešu valodas integrācija Copilot valodu izvēlnē seko nesenajai latviešu valodas atbalsta pievienošanai ChatGPT AI asistentam, kas iezīmē plašāku tendenci AI rīkos pieņemt valodas daudzveidību. Piedāvājot atbalstu vairāk valodām, Microsoft ne tikai paplašina savu tirgu, bet arī samazina barjeras uzņēmumiem Latvijā un citos reģionos ieviest AI risinājumus. Tas ir kā katram biroja darbiniekam piešķirt personīgu asistentu, kas runā viņu valodā un neprasa kafijas pauzes.

Ātrie testa rezultāti ar ChatGPT Plus

ChatGPT pēc šīs ziņas izlasīšanas arī notestēju, bet “izkrita”tajos pašos tradicionālajos testos ar valodu miksēšanu, piemēram, latviešu/angļu vai Latvijā arī neizbēgamie latviešu/krievu, ja teikumā jāpiemin kāds uzņēmums angliski vai vārds krieviski. Arī tam ir apkārtceļa risinājums, tādēļ nav tik traki. Pieņemu, tie ir tie “reģionālajos dialekti” vai arī vienkārši par tehnoloģijas “pagaidu ahileja papēdi” 🙂 … vai arī nē. Laiks rādīs, jo par to domāsim rīt.

Potenciāls radikāli mainīt produktivitāti daudzvalodu komandās

Microsoft Copilot
Microsoft Copilot

Palielinoties Copilot valodas atbalstam, palielinās arī tā potenciāls radikāli mainīt produktivitāti daudzvalodu komandās un organizācijās. Saprotot un reaģējot lietotāju dzimtajās valodās, Copilot var palīdzēt pārvarēt komunikācijas plaisas, optimizēt darba plūsmu un uzlabot sadarbību. Šī ietekme, visticamāk, būs jūtama dažādās nozarēs, sākot no izglītības līdz biznesam, jo arvien vairāk cilvēku iegūst pieeju AI rīkiem, kas runā viņu valodā gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Nevaru sagaidīt, lai šo notestētu, jo diezgan ilgi gaidīta iespēja un kā barjera pirkt to licenci, jo visma pārējam pietika ar ChatGPT Plus (un vēl dažiem lokālajiem risinājumiem uz mājas datora).

One Reply to “Microsoft 365 Copilot iekļauj latviešu valodu”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *